anti-allergisch

Van sommige bouwmaterialen komen VOC (vluchtige organische componenten) vrij en worden dus vermeden. Zelfs de werken in gesloten werf ontwikkelen stof, die lang nadien gemeten kan worden. De Duitse monotoring van een werf Sentinel met spectrumanalysen is hierin een goede aanwijzer voor de toekomst maar deze aanpak is heel duur
De ervaring leert ons dat er ook mensen zijn die slecht reageren op natuurlijke materialen. Dit vraagt zijn aandacht bij gebruik en zeker bij verwerking van deze materialen. Zo moeten sommigen opletten voor het gebruik van stro. Anderen reageren op bijvoorbeeld citrusproducten in natuurverven. Dergelijke gevoeligheid is detecteerbaar door testen (naast de klassieke testen kennen we ook Vegatest en Quintiumonderzoek). De keuze moet dan sowieso uitgaan naar anti-allergische verven, etc.
Leidingen van mechanische verluchting moeten tijdig gereinigd worden. Langs de andere kant kan men juist in een mechanisch balansverluchtingsysteem filters plaatsen die gunstig zijn tegen pollenallergie.