strobalenbouw


Strobalenbouw is vanuit ecologisch standpunt het summum omdat hierbij echt heel plaatselijke en natuurlijke materialen gebruikt worden: hout, stro, leem.
De ‘nebraska’ methode, waarbij gewoon strobalen op elkaar gestapeld worden, is enkel toepasbaar voor eenvoudige constructies. 
De opvulling van een houten structuur met strobalen is meer aangewezen en wordt daarom in België het  meest  toegepast.
Stro isoleert goed,tenminste door de combinatie met de grote dikte. Omdat het binden van de stro onvoldoende gecontroleerd kan worden, krijgt stro in België voor de EPB–berekening een zwakke lambdawaarde van 0,1W/m2 K toebedeeld, terwijl de genormeerde strobalen in Duitsland 0,06 W/m2 K en 0,045 W/m2 K halen. Eind 2011is deze achteruitstelling waarschijnlijk rechtgezet .
Het inbrengen van de zo goedkope strobalen vraagt wel handvaardigheid maar geen bijzondere scholing, waardoor het momenteel interessant is voor zelfbouwers. Ondertussen profileren zich nu de eerste professionele uitvoerders.
Inachtname van andere essentiële bouweisen, met name aansluitingen, luchtdichtheid en waterdichting vraagt van deze bouwwijze meer zorg en begeleiding dan men aanvankelijk zou vermoeden. Om die reden is deze bouwwijze enkel goedkoper in zelfbouw. Laat vooral de voldoening om een zo milieuvriendelijke gebouw te bezitten de echte motivatie zijn om voor deze bouwwijze te kiezen!
Het architectenbureau is aangesloten bij Casa Calida (de vereniging voor strobalenbouw in België).
Voor een zelfbouwer is de begeleiding van de vereniging  in de inloopfase van de werf  wenselijk.