verwarm jezelf i.p.v. je huisgezond wonen
: We worden allemaal geconfronteerd met de nodige uitgaven voor verwarming en /of isolatiewerken om die te beperken. 
Ter relativering ervan is het toch een goede denkoefening  om na te gaan of dit absoluut nodig is.
Ik zou zeggen : in de huidige contekst wel. Verder mogen we in de toekomst waarschijnlijk heil verwachten van nulenergiegeneratoren.
Voor nieuwbouw worden de isolatienormen als maar strenger , maar het aandeel van nieuwbouw ten opzichte van bestaand gebouwenpatrimonium is klein. Bestaande woningen kunnen meestal ook maar beperkt geïsoleerd worden.
Nochtans mogen we ook beseffen dat we die noodzaak kunnen verminderen als we ervan uitgaan dat we in de eerste plaatsen moeten zorgen dat ons lichaam het voldoende warm heeft en minder het hele huis.

Eerste mogelijke consequentie: Het slakkenhuisprincipe toepassen
Daarbij trekken we in de winter ons meer terug in de meest beschermde ruimte, de meest warme plek.
Dit was een idee van Sietz Leeflang ( NL) bij de Twaalf Ambachten.( 1979)

Tweede mogelijke consequentie: Ons warmer kleden.
Inuits weten ermee te overleven in koudere omstandigheden dan wij.
Met wollen thermisch ondergoed kan men bijvoorbeeld in een passierhuis extra verwarming voor de koudste dagen uitsparen.

Derde mogelijke consequentie: Ons lichaam verwarmen.
Iedereen zal weten dat de traditionele huizen in Japan houten structuren waren met wanden in rijstpapier. Niet bepaald comfortabel in de winter! Hoe gingen de bewoners er mee om?:

-In de winter zorgde een 2de wand die het omringend terras omsloot voor een buffer. ( Dus ook een toepassing van het slakkenhuisprincipe. Maar veel zal dat nog niet geholpen hebben.)

-Verder pasten ze hun kennis toe over de lichaamsenergie:  Het belangrijkste is namelijk het warm houden van nieren en lever. Daarvoor droegen ze een band om hun middel met daarin een houder met verwarmde houtskool, een 
‘kairo.’

-Binnenshuis at men aan een lage tafel met eronder ook een houtskoolmand, de ‘kotatsu’.Met een zwaar deken bedekte men de benen tot zijn middel en had men het  op deze manier warm als men aan tafel zat. Men sliep ook onder dat deken.
(Blijkbaar kent men het systeem van kotatsu ook in Iran als ‘korsi’)

Uiteraard hebben de Japanners de comfortabelere westerse manier van bouwen overgenomen. Maar ze kennen nog de voordelen van de oude technieken ,want momenteel worden zowel nog hokkairos verkocht (met ijzerpoeder,water ,vermiculite, koolstof en zout )voor voeten of  middel of handen, als kotatsu’s maar dan elektrisch oplaadbare.

ill.: moderne hokkairo
Mensen die enkele jaren geleden terugkwamen van Japan , waar ze een tijd in dergelijke huizen geleefd hadden, waren ondertussen al veel meer gehard tegen koude en vonden bij thuiskomst de temperatuur  in onze woningen te hoog.
Dat brengt ons naar de volgende bedenking:








Vierde mogelijke consequentie: Werken aan onze eigen energie.
Van Tibetaanse monnikken is geweten dat ze door GEESTELIJKE training  extreme koude kunnen weerstaan.








Dat is wel wat veel gevraagd van ons, maar het geeft wel aan hoe we ons kunnen harden.Het weze gezegd dat voor deze monikken het verdragen van lage temperatuur een nevenverschijnsel is en niet hun einddoel.

Ook met minder drastische technieken kunnen ook wij het energiesysteem van ons lichaam versterken. Verscheidene oefeningen o.a. van Qigong zijn daar goed voor.
"Qigong en Taijiquan zijn technieken die de warmte van het lichaam opvoeren door de doorstromng van energie te bevorderen en tegelijkertijd het ' Dantian' ( energiecentrum in de buik) wakker te maken en te activeren. Belangrijk is het om de lichaamswarmte te behouden en ze niet te verliezen langs de voeten of koude op te nemen lnags dezelfde weg."zegt Simonne Moorthamer.



ill Simonne Moorthamer
www.Qigong-arts.be
















Analoog is stimulering van de herfst- en wintermeridianen ( long/ dikke darm, nier/ blaas, drievoudige verwarmer) via oefeningen van Tao Yoga of acupunctuur of shiatsu en Pranayama.. heilzaam.


Ik heb met deze informatie niet de intentie om te stellen dat huisverwarming niet nodig is maar met applicatie van deze kennis zouden we de behoefte aan hoge temperaturen wel kunnen verlagen.

Etienne Hoeckx